Sfaturile salvamontiștilor în cazul întâlnirii cu animale sălbatice pe traseele montane

Începutul de primăvară aduce tot mai mulți turiști dornici de aventuri montane, urcări fie pe jos, fie cu bicicleta pe munții din România, motiv pentru care echipele de salvamont vin cu câteva sfaturi, în cazul întâlnirii cu animale sălbatice, în special urși, în drumeții.

Echipa Salvamont Brașov a scris recent pe rețelele sociale o serie de 10 recomandări utile și cruciale pentru cei care pornesc în astfel de drumeții, pentru a gestiona într-un mod cât mai sigur și eficient întâlnirile cu animelele care numesc munții din zonă casă.

Iată zece reguli de bază de la Serviciul Public Județean Salvamont – Salvaspeo Brașov pentru interacțiunile cu fauna montană:

1. Informați-vă despre animalele din zonă înainte de plecare

Înainte de a pleca pe munte, este esențial să cunoașteți animalele sălbatice specifice zonei pe care o veți vizita. Această informație vă poate ajuta să vă pregătiți și să vă echipați corespunzător, astfel încât să știți cum să reacționați corespunzător în prezența lor.

2. Mergeți întotdeauna în grupuri mai mari pe munte, dacă e posibil

Indiferent de dificultatea drumeției este mai sigur să parcurgeți traseele montane în grupuri, deoarece animalele sălbatice sunt mai reticente în a se apropia de grupuri mari.

3. Faceți suficient zgomot încât să vă faceți simțită prezența

Dacă sunteți pe munte, mai ales dacă mergeți în grup, faceți zgomot, vorbiți încât să nu surprindeți animalele din zonă, pentru că acestea, în general, vor încerca să vă evite dacă vă faceți simțită prezența în zonă. Vă recomandăm să vorbiți cât mai tare, să cântați sau să faceți alte zgomote care să anunțe prezența voastră.

4. Nu vă apropiați de animale sălbatice

Dacă observați un animal sălbatic, încercați să mențineți o distanță de siguranță și în nici un caz să nu vă apropiați pentru poze. Dacă observați că animalul se apropie, încercați să mențineți pe cât posibil distanța față de acesta.

5. Gestionați corect alimentele pe care le aveți la voi

În cazul în care petreceți noaptea pe munte, aveți grijă ca mâncarea să fie depozitată în recipiente sigilate, iar pachetele cu mâncare să fie depozitate la o distanță mai mare de zona de campare, pentru a nu atrage animale sălbatice.

6. Nu hrăniți animale sălbatice

Evitați să hrăniți animalele sălbatice, pentru că acest lucru îi poate face să se apropie și mai mult și să vă pună în pericol.

7. Folosirea spray-ului anti urs

În cazul în care vă aflați într-o zonă în care se știe că urșii o frecventează, e recomandat să aveți la îndemână un spray anti-urs și să cunoașteți felul în care trebuie folosit.

8. Învățați comportamentul animalelor

Recunoașterea semnalelor de avertizare sau a comportamentului agresiv poate fi crucială pentru a vă retrage în siguranță. În unele culturi animale, contactul vizual direct poate fi interpretat ca o provocare sau amenințare. Este mai bine să observi animalul periferic, fără a-l fixa. Întotdeauna îndepărtează-te încet, fără a-i întoarce spatele animalului. Mișcările bruste sau fuga pot stimula instinctul de prădător al animalului.

9. Păstrați-vă calmul

Dacă întâlniți un animal sălbatic, este vital să rămâneți calmi, să evitați mișcările bruște și să nu fugiți, deoarece acest lucru poate declanșa instinctul de prădător al animalului. Panica poate agrava situația, provocând reacții neprevăzute atât din partea voastră, cât și a animalului.

10. Fiți pregătiți în caz de urgență

Aveți la voi un fluier, o trusă medicală și un telefon mobil încărcat (și o baterie externă la îndemână). În caz de incident, este vital să puteți alerta rapid autoritățile prin SNUAU 112. Totodată, cunoașterea manevrelor de primul ajutor în cazul unei întâlniri nefericite cu un animal sălbatic poate face diferența în așteptarea ajutorului specializat.

Pe lângă aceste sfaturi extrem de practice primite de la Salvamont Brașov, e bine să aveți în vedere o hartă a zonei și câteva repere care să vă ajute să nu vă abateți de la traseul stabilit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *