Sergiana Grup își modernizează ferma de porci din Șercaia cu energie solară, beneficiind de finanțare nerambursabilă

Sergiana Grup, cunoscut pentru diversitatea activităților sale în domeniul agricol și alimentar, se angajează într-un proiect verde, implementând un sistem de panouri fotovoltaice la ferma sa de porci din Șercaia, județul Brașov. Cu o capacitate totală instalată de 3,4 MW, investiția de 1,7 milioane de euro marchează un pas important către sustenabilitate și eficiență energetică.

Europig SA, parte a grupului Sergiana și operatorul fermei din Șercaia, alocă resurse semnificative pentru adoptarea energiei regenerabile, cu scopul de a reduce amprenta de carbon și costurile operaționale. Aproximativ 1,4 milioane de euro din totalul necesar proiectului provin din fonduri nerambursabile, accesate prin intermediul unei scheme de sprijin special concepute pentru sectorul agricol și industria alimentară, ce încurajează utilizarea energiilor regenerabile pentru autoconsum.

Această inițiativă este sprijinită de Fondul pentru Modernizare, sub egida Ministerului Energiei și Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, demonstrând un angajament comun pentru promovarea surselor de energie curată în cadrul sectoarelor vitale ale economiei.

Proiectul prevede instalarea panourilor solare pe clădirile fermei, transformând-o într-un exemplu de practică sustenabilă în industria zootehnică. Aceasta reflectă nu doar orientarea grupului Sergiana către inovație și responsabilitate socială, dar și beneficiile tangibile ale investițiilor în tehnologii prietenoase cu mediul, susținute prin politici de finanțare adecvate.

Cu un buget total alocat de 150 de milioane de euro pentru actuala sesiune a schemei de energie, resursele sunt distribuite în funcție de dimensiunea capacităților energetice instalate, asigurând astfel o tranziție echitabilă și eficientă către o economie verde. Această abordare strategică facilitează adaptarea sectorului agricol și al industriei alimentare la standardele de sustenabilitate și eficiență energetică, consolidând parcursul României către obiectivele de mediu europene și globale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *