Sancțiuni aplicate de CNCD pentru declarații discriminatorii de către oficiali locali și instituții, inclusiv pentru viceprimarul și doi consilieri locali din Sânpetru

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a emis recent sancțiuni împotriva unor oficiali locali și a unei instituții pentru comportamente și declarații discriminatorii. Într-o recentă sesiune de evaluare a plângerilor, CNCD a aplicat amenzi și avertismente după cum urmează:

O amendă în sumă de 5.000 de lei a fost impusă fiecărui dintre viceprimarul din Sânpetru și doi consilieri locali din același consiliu, pe fondul unor remarci discriminatorii adresate comunității rome în timpul unei întâlniri oficiale a consiliului din 28 februarie 2023.

În plus, primarul din Urziceni a fost sancționat cu o amendă de 10.000 de lei datorită unor comentarii peiorative la adresa unei femei care a dat naștere în fața Spitalului Municipal Urziceni, pe 31 iulie 2023.

De asemenea, CNCD a emis un avertisment împotriva Casei de Asigurări de Sănătate Cluj, pentru aplicarea discriminatoare a legislației referitoare la concediul de risc maternal pentru femeile care lucrează în profesii liberale, cum ar fi avocatura, bazându-se pe prevederile OUG nr. 158/2005 și OUG nr. 96/2003.

Aceste decizii subliniază angajamentul CNCD de a monitoriza și de a sancționa orice formă de discriminare, promovând astfel un mediu mai inclusiv și respectuos în societatea românească.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *