Implementarea sistemului de depunere online a documentelor pentru acte de stare civilă începe în aprilie pentru orașe și municipiile reședință de județ, inclusiv în Brașov

Începând cu primăvara acestui an, cetățenii din orașe și muncipiile reședință de județ vor avea posibilitatea să depună online documentele necesare pentru obținerea actelor de stare civilă, grație unui proiect european la care participă Serviciul de Telecomunicații Speciale. Inițiativa are scopul de a facilita accesul la serviciile esențiale de stare civilă, care includ înregistrările legate de naștere, căsătorie, divorț și deces.

“Aceasta reprezintă o etapă importantă în digitalizarea serviciilor publice, oferind cetățenilor o metodă mai eficientă și accesibilă de gestionare a documentelor de stare civilă”, a menționat Viorel Jurcă, reprezentant al Serviciului de Telecomunicații Speciale, în cadrul unui discurs la Cluj Innovation Days.

Sistemul, ce urmează să devină funcțional din luna aprilie pentru orașele mari și ulterior pentru comune în septembrie, este rezultatul colaborării între Ministerul Afacerilor Interne și parteneri precum Autoritatea pentru Digitalizarea României și Ministerul Dezvoltării. Finanțarea provine din Fondul European de Dezvoltare Regională, marcând un pas semnificativ spre modernizarea interacțiunii dintre stat și cetățeni în domeniul sensibil al stării civile.

Proiectul “Sistem Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă” își propune să simplifice procedurile administrative, permițând înregistrarea online și emiterea documentelor necesare fără necesitatea deplasării fizice, reducând astfel timpul de așteptare și costurile asociate.

Implementarea sistemului respectă normele metodologice stabilite printr-o hotărâre de guvern, care intră în efect la sfârșitul lunii martie, permițând inițierea de proiecte pilot pentru testarea și optimizarea platformei.

Finanțat cu un buget total de aproximativ 185 milioane de lei, inclusiv o contribuție substanțială din fonduri europene, proiectul se află în desfășurare din 2018, cu scopul de a aduce serviciile de stare civilă la standardele tehnologice actuale și de a răspunde nevoilor cetățenilor într-o manieră modernă și eficientă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *