Rezistență în fața evacuării: Locatarii unei clădiri monument istoric din Brașov rămân în locuințe în ciuda pericolului

În centrul orașului Brașșov, o clădire monument istoric cu o istorie ce datează din jurul anului 1700, locuită de cinci familii, a suferit daune majore în urma unor lucrări neautorizate, ceea ce a dus la prăbușirea unui zid exterior. Incidentul nu a avut victime, dar a evidențiat necesitatea urgentă de consolidare a imobilului.

Încercările Primăriei de a evacua locatarii pentru siguranța lor s-au lovit de refuzul acestora. Clădirea are 12 apartamente vândute de stat către chiriași și ulterior tranzacționate, a fost afectată în timp ce unul dintre noii proprietari își renova locuința, provocând prăbușirea unui zid. Locatarii descriu scene de haos, cu moloz și praf acoperind totul în jur.

Reprezentanții proprietarului, bazat în Iași, au fost prezenți la fața locului, dar nu au luat măsuri suficiente pentru a stopa deteriorarea. Fundația Monumentelor Istorice Brașov a subliniat distrugerile majore suferite de structura clădirii, inclusiv la nivelul acoperișului și al coșurilor de fum.

Un expert chemat de Primărie a constatat gravitatea situației, recomandând evacuarea de urgență a locatarilor. Cu toate acestea, rezidenții, temându-se de pierderea locuințelor lor, au ales să semneze declarații pe propria răspundere prin care refuză să părăsească imobilul, în ciuda riscului evident de colaps în cazul unui cutremur.

Primăria Brașov a încercat să supraimpoziteze proprietarii de clădiri neîngrijite, o măsură menită să stimuleze conservarea patrimoniului istoric, dar propunerea nu a trecut de Consiliul Local. Deși există sprijin financiar pentru renovarea acestor imobile, procesul este adesea complicat de cerințele stricte pentru obținerea aprobărilor de la Direcția de Cultură, inclusiv documentații detaliate și studii specifice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *