Primăria Brașov inițiază proiectul pentru conectarea parcului solar din Stupini la rețeaua de energie

Administrația locală din Brașov a primit finanțare nerambursabilă din Programul Infrastructură Mare pentru construirea unui parc solar în zona Stupini, spre Bod, pe terenuri deținute de municipalitate. Scopul acestui parc este de a furniza energia necesară pentru aproape 90% din consumul clădirilor municipale și al iluminatului stradal, direct din resurse solare.

Proiectul este în etapa de evaluare de către Agenția pentru Protecția Mediului Brașov, pentru începerea lucrărilor de conectare la stația de distribuție energie electrică, deținută de Distribuție Energie Electrică. Documentația tehnică prevede instalarea, pe o distanță de 4,1 km, a două linii electrice de tensiune medie și a unei linii de fibră optică, toate urmând a fi montate subteran, la o adâncime de 0,9 m.

Construcția parcului solar va fi realizată de un consorțiu format din Synergy Construct, ca lider, Else Enerji Anonim Sirketi ca terț, cu participarea subcontractanților Graphein Topo, ZOORK și Eds Electric SRL.

Durata totală estimată pentru finalizarea proiectului este de 120 de zile, împărțită în 30 de zile pentru faza de proiectare și 90 de zile pentru execuția lucrărilor. Contractul pentru acest proiect a fost semnat în decembrie anul trecut.

Odată operationalizat, parc-ul solar va contribui semnificativ la îndeplinirea necesarului de energie pentru unitățile de învățământ, instituțiile culturale, primăria, serviciile publice locale, instalațiile termice, piețele, parcările, bazele sportive, sistemul de iluminat public și de semaforizare, precum și pentru domeniul schiabil al orașului, inclusiv pentru sistemele de producere a zăpezii artificiale și de pompare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *