Parc fotovoltaic pe un teren viran de la periferia municipiului Făgăraș

Primăria orașului Făgăraș plănuiește să dezvolte un proiect inovator prin crearea unui parc solar, cu scopul de a contribui substanțial la necesitățile energetice ale instituțiilor publice locale. Proiectul, care presupune instalarea unui sistem fotovoltaic de 2 MW, a fost prezentat Agenției de Protecție a Mediului Brașov pentru a primi toate aprobările necesare.

Propunerea vizează transformarea unui spațiu nelocuit, întinzându-se pe o suprafață de 72.136 metri pătrați pe Șoseaua Hurezului, în apropierea unei unități industriale, într-un parc dotat cu tehnologie solară avansată.

„Utilizarea energiei solare va fi posibilă prin panouri solare echipate cu celule specifice. Acestea sunt create din semiconductori bazati pe siliciu în diverse forme – mono-cristalin, poli-cristalin sau amorf. Funcționând ca diode cu o mare suprafață expusă, acestea absorb eficient lumina solară, transformând-o în energie electrică. Fiecare celulă solară standard, realizată din siliciu cristalin, generează aproximativ 0,5 V de energie, cu un curent care variază în funcție de puterea solară captată, dimensiunea și eficiența celulei. Ansamblul modulelor solare va fi format din panouri plasate pe structuri de susținere din aluminiu rezistente la coroziune, asigurând astfel durabilitate și eficiență. Această configurație a fost aleasă datorită performanței sale demonstrate în proiecte similare, oferind stabilitate și rezistență la variații termice și condiții meteorologice. Panourile vor fi instalate pe suporturi metalice, orientate spre sud și inclinate pentru a maximiza captarea energiei solare”, conform descrierii din documentația de proiect.

Prin această inițiativă, Primăria Făgăraș își propune să reducă dependența de sursele tradiționale de energie și să îmbunătățească sustenabilitatea serviciilor publice prin utilizarea eficientă a resurselor regenerabile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *