Ion Țiriac nu mai sprijină construirea unui centru sportiv la Brașov în cartierul Bartolomeu

Ion Țiriac, cunoscut om de afaceri cu rădăcini în Brașov, și-a anulat recent propunerea de dezvoltare a unui centru sportiv în oraș, care ar fi inclus facilități pentru patinaj, judo și scrimă.

Acest gest vine după un an de discuții și planuri, în care Țiriac a promis donarea centrului sportiv comunității locale din zona Bartolomeu, cu condiția ca administrația orașului să gestioneze accesul și întreținerea acestuia.

Însă, consilierii locali din partidele PNL și PSD au blocat în mod repetat avansarea proiectului, refuzând să semneze memorandumul de înțelegere cu Fundația Ion Țiriac.

Iată scrisoarea completă:

“Domnului Allen Coliban
Primar al Municipiului Brasov

Stimate Domnule Primar Coliban, Vã transmit aceast scrisoare in legatura cu parteneriatul avut in vedere între Fundatia Tiriac si Municipalitatea Brasov pentru construirea si exploatarea unei noi baze sportive care ar fi inglobat un patinoar, o sală de judo si o salã de scrimă. Trebuie sã vă marturisesc astfel, că am ramas surprins de optiunea exprimat ieri de de colegii dumneavoastrâ din Consiliul Local față de acest proiect.

Dupã cum bine cunoasteti, discutile noastre pe marginea acestui proiect au inceput acum mai bine de un an, aând convingerea cã ele au fost primite in tot acest răstimp cu optimism și bune intentii de ambele parti, fiind purtate cu deschidere si transparență. În tot acest timp am făcut demersuri pentru a identifica acele conditii optime pentru materializarea acestui parteneriat, pornind de la eforturile noastre de a identifica un teren viabil, negocierile privind achiziția acestuia privind achizitia acestuia si angajamentul de a realiza din fonduri proprii aceast investitie si de a o preda apoi cu titlu gratuit Municipalitatii Brasov pentru a putea fi exploatata in beneficiul copiilor timp de 49 de ani. Am alocat energie si resurse in speranta că vom reusi sã ajungem la o intelegere care s-a dorit de la bun început a fi una pe cât de simpla, tot aât de clar. Am purtat nenumãrate discutii si negocieri si am ajuns la un prim acord pentru realizarea acestui proiect, votat de altfel si de colegii dumneavoastră din Consiliul Local Brasov in luna decembrie 2023.

Ulterior, am continuat demersurile noastre pentru formalizarea acestui parteneriat și am definitivat documentul ce urma să fie aprobat pentru a putea iniția proiectul, doar pentru ca în cele din urmă să fie primit cu reticență și lipsă de încredere. Pot spune doar că acest proiect s-a dorit a fi unul emblematic pentru Municipiul Brasov atât prin necesitate lui în plan local si chiar national, cât si prin potentialul semnificativ pe care l-ar fi avut pentru dezvoltarea sportului pe gheață pentru copii si tinerii brasoveni, dupã cum cunoasteti, eu insumi find brasovean.

Marturisesc cã nu pot aprecia motivele care au împiedicat aprobarea finală a acestui proiect si nici in ce măsura ele au sau nu legatura cu sfera politica cu care nu doresc sã am de-a face. Cu toate acestea, în fata răspunsului de astăzi a celor care conduc la nivel local Municipiul Brasov pot doar sã îmi exprim dezamăgirea si surprinderea fată de ceea ce reprezint până la urma refuzul de primi cu titlu gratuit o bazã sportiv ce urma sã serveasc tot brasovenilor.

Pe aceast cale, cu parere de rău trebuie sã spun că disponibilitatea noastră de a mai realiza acest parteneriat cu Municipalitatea Brasov inceteaza de astăzi. In pofida rezultatului la care au ajuns demersurile noastre din ultimul an, doresc să vă multumese în mod deosebit pentru implicarea, efortul si stăruinta cu care ati sustinut acest proiect in tot acest timp.

Totodata, vă doresc ca, alaturi de colegii dumneavoastra, sã indentificati si să realizati acel proiect sportiv care sã intrunească toate conditiile dorite si care să fie în măsura să contribuie semnificativ la sustinerea si dezvoltarea vitoarelor generatii de sportivi din Brasov. Cu dorinta de a vã ura succes în proiectele dumneavoastr vitoare, vã multumesc pentru timpul si efortul acordate.

Cu consideratie, Ion Țiriac”

Primarul Allen Coliban a exprimat regretul public față de retragerea ofertei, citând o scrisoare primită de la Fundația Ion Țiriac. În aceasta, Țiriac își exprimă surprinderea și dezamăgirea față de opoziția consilierilor, menționând eforturile considerabile depuse pentru realizarea acestui parteneriat în beneficiul tinerilor și al dezvoltării sportului local. De asemenea, scrisoarea subliniază încercările anterioare de negociere și ajustare a proiectului pentru a satisface nevoile comunității, care, în cele din urmă, s-au soldat cu refuzul consilierilor locali PNL și PSD din Brașov

În urma acestui impas, primarul Coliban a încercat să inverseze decizia, însă răspunsul Fundației a fost definitiv: interesul pentru proiect s-a stins. Pe fondul acestei pierderi, în ședința Consiliului Local de astăzi, primarul plănuiește să abordeze alte inițiative importante pentru oraș, sperând că prezența cetățenilor la ședință va încuraja consilierii să acționeze în interesul comunității. Aceasta demers vine după ce alte proiecte, inclusiv organizarea unui festival și crearea unei noi instituții educaționale, au fost, de asemenea, respinse de consilieri, arătând o divizare politică care împiedică progresul local.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *