Inaugurarea Muzeului Sporturilor și Turismului Montan la Brașov: O premieră națională

La Brașov s-a inaugurat astăzi un spațiu cultural dedicat exclusiv patrimoniului sportiv și turistic montan al României, marcând o premieră în peisajul muzeal românesc. Această realizare este rodul eforturilor depuse de Nicolae Pepene, directorul Muzeului de Istorie Brașov, și a echipei sale, care au transformat visul din 2017 în realitate după un deceniu de planificare și muncă.

Deși proiectul viza inițial o deschidere în 2020, diverse obstacole administrative și de construcție au amânat finalizarea până în prezent. Pepene a descris procesul ca fiind unul extrem de provocator, din cauza sistemului de licitații complex și a dificultăților întâmpinate în colaborarea cu firmele contractate pentru renovare.

Cu toate aceste dificultăți, munca asiduă a adus și satisfacții neașteptate. Colectarea exponatelor pentru muzeu a atras donații generoase din partea colecționarilor, sportivilor și a entuziaștilor turismului montan, completând colecția inițială cu piese valoroase și rare.

Programul de inaugurare a Muzeului Sporturilor și Turismului Montan include o serie de evenimente tematice care vor avea loc în zilele de 22, 23 și 24 martie, deschizând publicului larg porțile acestei instituții culturale unice. De la carnavalul pe gheață pentru copii și petreceri tematice pe gheață, până la concerte de muzică clasică, jazz și cântece de munte, evenimentele sunt concepute pentru a celebra spiritul sportiv și dragostea pentru natură.

„Am depășit frustrările inițiale întâmpinate în dezvoltarea muzeului, datorită pieselor spectaculoase care s-au adăugat colecției noastre în acest timp. La nivelul parterului, expoziția permanentă găzduiește aproape 400 de exponate, unele dintre ele fiind unice în țara noastră și extrem de rare la nivel mondial”, a împărtășit Nicolae Pepene.

Acest muzeu reprezintă nu doar un tribut adus istoriei sportive și turistice montane, ci și o sursă de inspirație și educație pentru vizitatorii de toate vârstele, subliniind importanța conservării și promovării patrimoniului natural și cultural al României.

Puteți vedea interviul integral cu directorul muzeului județean Brașov, Nicolae Pepene, realizat de cei de la BizBrasov:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *