Îmbunătățirea siguranței pe DN 1: Începe etapa de proiectare tehnică pentru consolidarea tronsonul Predeal – Azuga

Un pas important în direcția consolidării infrastructurii rutiere pe un segment critic al DN 1, între Predeal și Azuga, a fost făcut prin atragerea ofertelor de la patru firme specializate în proiectare.

Contractul, lansat de CNAIR, vizează elaborarea proiectului tehnic necesar pentru întărirea acestui tronson de drum, unde analizele au identificat zone cu probleme serioase de stabilitate, inclusiv tasări și riscuri de alunecări ale terenului pe banda de mers dinspre Brașov către Ploiești.

Problemele de stabilitate sunt concentrate în două locuri specifice de-a lungul DN 1, pe porțiunea adiacentă râului Prahova și a căii ferate București-Brașov, cu o atenție deosebită la kilometrul 137+550.

Aici, există un zid de sprijin vechi de 136 metri lungime care susține platforma drumului și care prezintă semne majore de degradare și riscuri de colaps iminent, amplificate de vibrațiile traficului rutier greu, care este permis pe această rută noaptea fără restricții.

Pericolul reprezentat de această situație include posibilitatea blocării circulației pe sensul Brașov-Ploiești și riscul de accidente, ceea ce a impus o intervenție urgentă pentru stabilizare și reabilitare.

Durata estimată pentru realizarea acestui proiect de proiectare este de 22 de luni, incluzând 6 luni de asistență tehnică în perioada execuției lucrărilor, cu scopul de a asigura o abordare tehnică riguroasă și eficientă pentru remedierea problemelor identificate.

Firmele înscrise la licitație sunt următoarele:

  1. Iany ProCons,
  2. Mem Project Construct S.r.l,
  3. MIDRA DESIGN,
  4. INFRACAD DP

Pe Valea Prahovei vor fi scoase la licitație mai multe contracte pentru pasaje supraterane în mai multe porțiuni, cum sunt la Sinaia Sud și Sinaia Nord, respectiv la viitorul sens giratoriu suspendat de la Predeal. O altă lucrare importantă în zonă ar fi pasajul subteran de la Azuga, dar pentru acesta nu ar trebui să fie impuse restricții pe drumul național.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *