Creștere semnificativă a costurilor de închiriere pentru locuințe în principalele orașe din România, inclusiv in Brașov

O analiză recentă efectuată de platforma imobiliară Storia indică o creștere medie de 15% a prețurilor cerute pentru închirierea locuințelor în cele mai importante zece orașe ale României, în luna februarie 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

„Observăm o moderare în dinamica creșterii prețurilor de închiriere, un fenomen influențat de o cerere în ușoară scădere și de o orientare crescută a românilor către achiziționarea de locuințe, în detrimentul închirierilor”, explică un purtător de cuvânt al Storia.

Evoluția prețurilor de închiriere în marile orașe din România

Analiza efectuată în februarie 2024 față de aceeași lună din 2023 arată o variație a prețurilor, incluzând atât stabilizări, cât și scăderi sau creșteri ale prețului mediu cerut pentru diferite categorii de locuințe.

Oradea a înregistrat cea mai mare creștere anuală pentru apartamentele cu trei camere, cu un avans de 29%. De asemenea, cele mai semnificative creșteri lunare s-au observat la garsonierele și apartamentele cu două camere din Oradea și Brașov, cu un plus de 10%. Pe de altă parte, Iași a notat cea mai mare scădere de prețuri pentru garsoniere, cu o diminuare de 6%. Cluj-Napoca și Sibiu sunt orașele unde prețurile de închiriere au rămas neschimbate față de luna precedentă pentru toate tipurile de locuințe.

Detalii specifice pe orașe

  • Cluj-Napoca: Prețurile medii de închiriere au rămas stabile de la o lună la alta în februarie 2024. Comparativ cu februarie 2023, s-a notat o creștere de 9% pentru garsoniere, 10% pentru apartamentele cu două camere și 8% pentru cele cu trei camere.
  • Iași: În februarie 2024, prețurile medii cerute au crescut cu 7% pentru garsoniere și 13% pentru apartamentele cu două camere, în timp ce pentru cele cu trei camere au rămas constante.
  • Brașov: A fost înregistrată o creștere medie de 17% pentru garsoniere și de 11% pentru apartamentele cu două camere, pe când prețurile pentru cele cu trei camere au stagnat.
  • Constanța: Aici, prețurile medii au crescut cu 18% pentru garsoniere, 7% pentru apartamentele cu două camere și 17% pentru cele cu trei camere.
  • Timișoara: S-a observat o creștere generală a chiriilor: 14% pentru garsoniere, 11% pentru apartamentele cu două camere și 15% pentru cele cu trei camere.
  • Oradea: Prețurile medii solicitate au crescut cu 20% pentru garsoniere, 25% pentru apartamentele cu două camere și 29% pentru cele cu trei camere.
  • Craiova: În februarie 2024, a fost înregistrată o creștere de 22% pentru garsoniere, 14% pentru apartamentele cu două camere și 25% pentru cele cu trei camere.

Această analiză reflectă dinamica pieței imobiliare din România, subliniind creșteri semnificative ale costurilor de închiriere în marile orașe, un indicator al evoluției cererii și ofertei în sectorul locativ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *