Făgăraș, inima geografică a României, va fi evidențiată printr-un parc tematic unic

În 2010, Alexandru Boroiu, cercetător la Universitatea din Pitești, a stabilit că centrul geografic al României se află în Făgăraș, depășind vechea locație recunoscută din Dealu Frumos, Sibiu.

Inspirat de extinderea Uniunii Europene cu România în 2007, Boroiu a recalculat centrul geografic al UE și, ulterior, pe cel al României, stabilind noua coordonată centrală în Făgăraș, exact în spatele stației Transgaz de pe Aleea Upruc, la doar câțiva kilometri de Cetatea Făgăraș. Coordonatele exacte ale acestui punct sunt 45° 49’ 34.2” N / 24° 59’ 27.3’’ E, cu o marjă de eroare minimă.

Primăria Făgăraș plănuiește să valorifice acest statut prin crearea unui proiect remarcabil, transformând un spațiu verde în Parcul Regina Maria într-un parc natural modelat după conturul României. Această inițiativă va oferi o reprezentare vizuală a diversității regionale ale țării, prin plantarea de specii de arbori caracteristici fiecărei regiuni.

Centrul acestui parc va găzdui un monument care marchează kilometrul zero al țării, completat de un catarg impresionant, dimensiunea acestuia urmând a fi determinată de condițiile meteorologice specifice zonei.

Primarul Gheorghe Sucaciu a oferit detalii despre planurile ambițioase ale administrației locale, care includ alocarea unui buget semnificativ pentru dezvoltarea zonelor verzi, în vederea realizării acestui parc simbol. Vizitatorii vor avea acces facil la acest centru geografic, cu o parcare generoasă prevăzută pentru explorarea confortabilă a Parcului Regina Maria și a noilor sale atracții.

De menționat: vechiul centru al țării, așa cum era știu, se afla înainte de intrare în localitatea Dealu Mare din județul Sibiu, aproape de limita cu județul Brașov, pe drumul județean 105, drum care leagă Agnita de DN 1 în jurul localității Voila, cu trecere prin satele Dealu Frumos și Merghindeal (Sibiu), Cincu, Cincșor și Voila.

De altfel, acum aproape 10 ani, am fost pe acolo într-o zi caldă de Septembrie și am prins acest cadru

Vechiul centru al Romaniei Dealu Frumos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *