Strategii electorale în dezbatere la PNL și PSD: Scripcaru, posibil candidat unitar la Primăria Brașov, divergențe pe candidatura la CJ

În cadrul întâlnirilor programate pentru astăzi și mâine, conducerea PNL și PSD, alături de reprezentanții filialelor județene, vor lua decizii cruciale privind configurația candidaturilor pentru alegerile europarlamentare și potențiala colaborare în vederea susținerii unui candidat unitar în orașele unde primăriile sunt ocupate de reprezentanți USR.

Unul dintre aceste orașe este Brașovul, unde George Scripcaru, ex-primarul orașului, este favoritul ambelor partide, PNL și PSD, la nivel național pentru candidatura comună.

Cu toate acestea, în privința conducerii Consiliului Județean (CJ) Brașov, ambele partide vor opta pentru candidaturi separate. Ministrul Adrian Veștea, reprezentând PNL, va intra în cursă pentru președinția CJ, în timp ce PSD l-a desemnat pe Marian Rasaliu ca și candidat.

Adrian Veștea a subliniat că, în cazul președinției CJ, nu se justifică o alianță, exprimându-și încrederea în victoria sa individuală și în obținerea majorității consilierilor județeni din partea PNL. În schimb, discuțiile pentru alegerea unui candidat comun la Primăria Brașov întâmpină dificultăți semnificative.

George Scripcaru și-a exprimat interesul de a candida din nou pentru primărie, beneficiind de susținerea liberalilor, care își propun recuperarea administrației locale. PSD Brașov a condiționat susținerea pentru o candidatură comună la primărie de atribuirea președinției CJ partidului, propunere respinsă categoric de Adrian Veștea.

Negocierile sunt complicate de asemenea de dorința PSD de a respecta un principiu național de alternanță între partide pentru funcțiile de primar și președinte CJ. Liberalii ar fi dispuși, ca parte a negocierilor, să ofere PSD-ului postul de prefect, luând în considerare înlocuirea actualului prefect, Cătălin Văsii, cu Lucian Pătrașcu, propunerea PSD pentru primărie, care și-a intensificat campania de promovare în ultimii ani.

Rezultatele negocierilor ar putea influența și lista candidaților PSD pentru alte poziții, inclusiv posibilitatea includerii Mariei Grapini, în ciuda poziției PUSL, care a stabilit deja candidații săi, subliniind că orice membru care candidează din partea altui partid va fi exclus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *