Din istoria cetății Făgăraș: “Fecioara de Fier”, instrumentul medieval de tortură infam, prezent în Cetatea Făgăraș

“Fecioara de Fier”, unul dintre cele mai temute dispozitive de tortură din timpurile medievale, a devenit notoriu începând cu anul 1515, când se presupune că a fost utilizat pentru prima dată. Această mașinărie a terorizat populația locală. O replică a acestui instrument poate fi văzută astăzi în Cetatea Făgăraș, în Sala Dietei.

Acest mecanism era practic o cușcă de fier prevăzută la interior cu multiple lame ascuțite. Odată cu închiderea cuștii, victima era înjunghiată în multiple puncte vitale ale corpului. Dispozitivul era conceput astfel încât să prelungească suferința victimei, lamele evitând deliberat zonele mortale pentru a nu produce decesul imediat. De cele mai multe ori, victimele pierdeau sânge lent, până la epuizare și moarte.

Un detaliu macabru al Fecioarei de Fier era amplasarea unei imagini cu Fecioara Maria în fața victimei. În acest mod, în momentele finale ale vieții, victima “săruta” icoana, fiind ultima imagine văzută.

„Fecioara de Fier reprezenta un simbol al terorii în epoca Inchiziției. Se crede că era plasată strategic între sala de interogatoriu și sala de judecată din Cetatea Făgăraș. Conform legendelor, condamnații erau duși să “sărute” icoana Fecioarei Maria înainte de a fi supuși torturii finale. Moartea ce urma era una dintre cele mai crude posibile. Sub dispozitivul de tortură se găsea o trapa care deschidea accesul către un sistem de lame, ce descompunea corpul în bucăți mici. Aceste resturi erau apoi purtate de un canal subteran direct în râul Olt, ștergând astfel orice dovadă a execuției. Locuitorii cunoșteau momentul execuțiilor deoarece apele râului deveneau roșii de sânge.

„Deși nu există documente scrise care să ateste modul exact de operare al Fecioarei de Fier, legenda sa este bine cunoscută și confirmată de relatări ale cronicarilor epocii care menționează că râul lua deseori o culoare sângerie, sugerând că povestea ar putea fi bazată pe fapte reale“, adaugă istoricul.

Pentru cei interesați de istoria și misterul ce învăluie Fecioara de Fier, Cetatea Făgăraș oferă posibilitatea unei vizite. Odată cu descoperirea trecutului său tumultos, cetatea servește și ca o importantă destinație turistică, cu un bogat patrimoniu istoric. Cetatea este deschisă pentru public între orele 10.00 și 19.00, iar costul unui bilet este de 10 lei. Vizitatorii au acces și la Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat“, care expune peste 20.000 de artefacte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *