Dealul Lempeș sau Dealul Cetății – Lempeș este o arie protejată de interes național, o rezervație botanică care are vegetație xerofilă apărută în perioada postglaciară, situată între comunele Sânpetru și Hărman.
Cu o suprafață totală de 274.5 hectare, situată în partea de est a Țării Bârsei și a județului Brașov, la o altitudine maximă de 704 metri la Vârful Cetății, Dealul Lempeș este o importantă arie protejată din judetul Brașpv.
Aceasta a fost creată prin eroziune, fiind în limita nordică a Porții de la Sânpetru, limita Depresiunii Brașovului. Geografic, se află la sud de masivul Baraolt, fiind alcătuit din roci sedimentare, calcare. conglomerate și gresii din perioada cretaicului, această zona având o mare diversitate din punct de vedere al florei și faunei.
Flora din Dealul Lempeș
Printre cele mai importante plante care pot fi găsite pe Dealul Lempeș se găsesc rușcuța de primăvară. capul șarpelui, stânjenei, năgara, colilia, jaleșul de câmp, graminea sau păiușul.
Partea de arbori e reprezentată de stejari, goruni, tei pucioși, carpeni, paltini de munte, pini negrii, dar și arbuști mai mici precum păducelul, mojdreanul, cornul, sângerul, alunul sălbatic, lemnul câinesc, salba moale sau porumbarul.
Fauna din Dealul Lempeș
Cele mai importante mamifere care pot fi găsite pe Dealul Lempeș sunt cerbul, căprioara, vulpea, mistrețul, pisica sălbatică sau veverița. La capitolul păsări putem admira corbul, acvila pitică, mierla, dumbraveanca, pupăza, măcăleandrul sau șorecarul comun.
Pentru a ajunge în rezervația Dealul Lempeș, puteți ajunge fie de pe DN 11, în zona localității Hărman (drum Brasov – Bacau), fie prin DJ 103, drumul care face legătura între Brașov, Sânpetru și Hărman.
Iar după ce ați vizitat toat dealul, puteți arunca și o privire asupra obiectivelor turistice din zonă, precum Bisericile Fortificate de la Hărman, Sânpetru, Bod sau Prejmer, dar și asupra mlaștinilor Hărman și Prejmer.