Nu toate tipurile de făină sunt create în mod egal, astfel făina albă este rafinată și procesată din grâu, iar făina integrală de grâu este realizată din cereale care nu au suferit procesare amplă. Făina albă și cea integrală se diferențiază prin valorile nutriționale pe care le au.
Bobul de cereală integral (grâu, secară, orz, ovăz) are 3 părți componente: înveliș, miez (endosperm) și germene. Germenele conține proteine, minerale, grosimi nesaturate și vitamine din complexul B dar și vitamine E. Acesta este înconjurat de miez, care conține în cea mai mare parte amidon și câteva proteine. Tărâța este exteriorul dur, fibros, care are un conținut ridicat de fibre și acizi esențiali grași dar în același timp protejează sămânța.
Atunci când sunt rafinate, cerealele trec printr-un proces de măcinare care duce la îndepărtarea miezului și învelișului extern al bobului. Prin urmare, făina albă conține amidonul iar cea mai mare parte a vitaminelor B, fibrelor și mineralelor se pierd. Făina integrală conține toate componentele bobului de grâu.
Pâinea făcută 100% din făină integrală are un indice glicemic de doar 51, în timp ce pâine preparată din făina albă are un indice de 71. Astfel dacă îți dorești reglarea glicemiei după consumul unei mese, este indicat să alegi alimente din făină integrală.
De asemenea cerealele integrale conțin minerale și vitamine esențiale pentru o bună funcționare a sistemului nervos central precum: complexul vitaminelor B, riboflavină, tiamină și niacină.
Făina integrală este un aliat de nădejde și în lupta cu hipertensiunea arterială. Consumul regulat de cereale integrale micșorează riscul de hipertensiune și ține sub control presiunea arterială. O explicație a legăturii dintre cerealele integrale și păstrarea în parametrii normali a tensiunii arteriale provine din eliminarea excesului de apă și toxine, care duc la scăderea colesterolului și glicemiei, ambele având rol important în modularea presiunii arteriale.
Acestea sunt doar câteva dintre nenumăratele beneficii ale făinii integrale și schimbările pe care le produce în viața noastră, o dată cu introducerea în alimentație.