Care sunt primii invitați ai programului Șona Air 2024

Șona AIR (Artiști în Rezidență), inițiativă a Fundației Ștefan Câlția dedicată sprijinirii creativilor în evoluția lor profesională, a anunțat participanții primei ediții a programului din 2024, începută pe 26 februarie: Sorina Vasilescu, cunoscută în lumea artei ca Vazelina, talentată ilustratoare și creatoare de benzi desenate, alături de perechea Maria Mandea și George Marian Preduț, membri ai grupului Super:Serios, cunoscuți pentru intervențiile lor inovative în spațiul urban.

Acești artiști vor petrece două luni lucrând la proiectele lor personale în ospitaliera Casa Albastră din pitorescul sat Șona, județul Brașov, un spațiu restaurat și revigorat de către Fundația Ștefan Câlția în 2011.

Programul Șona AIR, susținut parțial de fonduri din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), își propune să faciliteze dialogul interdisciplinar și colaborarea între artiști din diverse medii culturale, atât din țară cât și de peste hotare, începând cu 2025. Ediția din 2024, concentrată exclusiv pe participanți naționali, este supervizată de Monica Dănilă, responsabila cu coordonarea rezidențelor.

„Prin programul nostru de rezidență dorim să oferim artiștilor un cadru propice pentru explorare și creativitate, încurajând totodată interacțiunea cu mediul local și explorarea noi modalități de expresie artistică. Vedem aceste rezidențe ca pe niște incubatoare de cunoaștere, unde procesul creativ este stimulat și cultivat, nu doar prin producție, ci prin reflecție și experimentare pe termen lung”, explică Monica Dănilă.

Proiectul pilot al Șona AIR își propune să testeze și să adapteze diverse strategii pentru a găsi o metodologie sustenabilă atât pentru program, cât și pentru comunitatea rurală înconjurătoare. În acest sens, programul caută să atragă creativi dintr-o gamă largă de discipline culturale pentru a identifica nevoile specifice și modalitățile prin care o rezidență le poate satisface.

Matei Câlția, directorul Fundației Ștefan Câlția, subliniază potențialul rezidențelor artistice de a genera valoare culturală și socială, nu doar pentru artiști, ci și pentru comunitățile locale: „Prin interacțiunea dintre viziunea urbană asupra ruralului și realitatea adesea dificilă a vieții la țară, credem că putem deschide noi perspective și crea dialoguri semnificative.”

Sorina Vasilescu va contribui la program prin dezvoltarea unei noi lucrări de benzi desenate, explorând tema morții în diferite culturi, în timp ce Maria Mandea și George Marian Preduț vor îmbogăți experiența rezidenței cu un proiect de cercetare artistică focalizat pe relația dintre figură și spațiu.

Șona AIR se angajează să sprijine diversitatea creativă și să promoveze dialogul între diferite medii culturale, încercând să creeze un model de rezidență care să valorifice atât resursele locale, cât și talentul artiștilor participanți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *