Aniversarea a 733 de ani de la prima mențiune documentară a Făgărașului

Astăzi, Făgărașul marchează 733 de ani de la prima sa mențiune în documentele istorice, un moment care subliniază profunda sa înrădăcinare în istoria națională. Este un loc unde au domnit personalități marcante ale istoriei românești, de la Negru Vodă și Mircea cel Bătrân, până la Mihai Viteazu și multe alte figuri istorice.

Cetatea Făgărașului, un simbol al orașului, a fost de-a lungul timpului reședința unor principi și domnitori remarcabili, atestând importanța strategică și economică a regiunii. Încă din secolul al XIII-lea, documentele evidențiază relațiile comerciale și obligațiile vamale ale Cavalerilor Teutoni în Țara Făgărașului, demonstrând vechimea și continuitatea locuirii și administrării acestor meleaguri.

Documentul semnificativ de la 11 martie 1291, emis de regele Ungariei Andrei al III-lea, confirmă drepturile magistrului Ugrinus asupra moșiilor Făgăraș și Sâmbăta, printr-o decizie luată în cadrul unei adunări majore la Alba Iulia. Aceasta atestă recunoașterea proprietății și drepturilor succesorale ale magistrului Ugrinus și ale înaintașilor săi asupra acestor teritorii, stabilind un precedent important în gestionarea și recunoașterea proprietăților nobiliare.

„În urma consultării cu nobilii, Sașii, Secuii și Românii din Transilvania, și având susținerea prelaților și baronilor prezenți, am decis să înapoiem moșiile Făgăraș și Sâmbăta magistrului Ugrinus, confirmând astfel drepturile de proprietate pe care înaintașii săi le-au avut asupra acestor terenuri. Decizia noastră este bazată pe dovezile prezentate și pe consensul comunităților locale, reafirmând angajamentul nostru pentru justiție și recunoașterea legitimă a drepturilor de proprietate”, ar fi spus regele Andrei al III-lea.

Prin această atestare documentară, Făgărașul își confirmă locul de seamă în istoria și patrimoniul cultural național, rememorând momentele sale de glorie și complexitatea istorică a regiunii. Această comemorare reprezintă o ocazie de a recunoaște și celebra contribuțiile semnificative ale Făgărașului la istoria și dezvoltarea culturală a României.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *