Acțiuni de control în Brașov relevă nereguli în comerțul cu produse de import: Sancțiuni consistente pentru magazinele de „importuri asiatice”

Autoritatea pentru Protecția Consumatorului din zona Brașov a efectuat recent o serie de inspecții în rândul comercianților de produse aduse din Asia, cu scopul de a verifica conformitatea acestora cu standardele legale.

Rezultatele controalelor au evidențiat multiple abateri:

 • În urma verificărilor a 40 de magazine ce comercializează produse de origine asiatică
 • S-au aplicat 123 de sancțiuni contravenționale totalizând 642.500 lei, plus 30 de avertismente
 • S-a dispus suspendarea activității de vânzare până la corectarea deficiențelor identificate
 • Produse neconforme în valoare de 358.628 lei au fost retrase temporar de pe piață
 • S-a decis retragerea definitivă a unor produse, evaluată la 56.217 lei
 • A fost propusă închiderea definitivă a unor unități pentru nerespectarea măsurilor impuse

Dintre neregulile observate, se numără:

 1. Îmbrăcăminte și textile pentru femei, bărbați și copii: Au fost descoperite articole textile imitate, absența etichetării privind compoziția, lipsa traducerii în limba română a etichetelor și informațiilor esențiale despre producător sau distribuitor.
 2. Cosmetice: Majoritatea produselor nu aveau inscripțiile necesare traduse în română, lipseau etichetele individuale și indicațiile privind cantitatea, producătorul sau importatorul, precum și produse cu termen de valabilitate depășit.
 3. Articole electrice și electronice: Au fost identificate produse fără instrucțiuni de utilizare în română, absența marcajului CE sau prezența unor marcaje înșelătoare similare, lipsa informațiilor despre riscuri sau gestionarea deșeurilor electronice și absența documentației tehnice și a garanțiilor.
 4. Încălțăminte: La articolele de încălțăminte au lipsit informațiile despre materialele folosite, instrucțiunile de întreținere și detaliile despre producător sau distribuitor.
 5. Jucării: Multe jucării nu aveau etichetele traduse în română, absența marcajului CE, prezența unor marcaje înșelătoare și jucării identificate ca fiind periculoase. Au fost efectuate și 16 notificări în sistemul european “Safety Gate”.

Protecția Consumatorilor din Brașov anunță că va continua aceste inspecții pentru a asigura respectarea legislației în protecția consumatorilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *