Salvamontiștii și paramedicii din Azuga au salvat viața unui bărbat de 44 de ani care a suferit un stop cardio-respirator pe pârtia de schi Sorica

În data de 22 februarie, pe pârtia Sorica din Azuga, un bărbat de 44 de ani a suferit un stop cardio-respirator. Intervenția promptă a salvamontiștilor, care au aplicat manevrele de resuscitare și patru șocuri cu defibrilatorul, a fost decisivă în salvarea vieții sale.

La fața locului au sosit rapid doi paramedici SMURD și un medic rezident, care se aflau în vacanță, alături de un echipaj Salvamont.

„Imediat după ce au fost alertați despre cazul unui turist inconștient pe pârtia Sorica, salvatorii de la Baza Salvamont Azuga au ajuns la locul incidentului, echipați corespunzător pentru prim ajutor. Aici, unde se aflau deja prezenți paramedicii și medicul rezident, s-a constatat că victima era în stop cardio-respirator, motiv pentru care au început manevrele de resuscitare. Având în vedere seriozitatea situației, a fost solicitat un elicopter medical de la POA Brașov.

După efectuarea procedurilor de resuscitare, inclusiv utilizarea defibrilatorului din dotarea Salvamont, bărbatul a fost readus la viață”, a comunicat Salvamont Prahova.

Mai târziu, la locul evenimentului a ajuns și un echipaj de ambulanță SAJ, iar bărbatul, acum stabil, a fost transferat cu un elicopter aero-medical IGAv – SMURD către Spitalul Județean de Urgență Brașov.

Având în vedere că șansele de recuperare după un stop cardio-respirator sunt de sub 10% la nivel global, intervenția salvatorilor din Azuga a fost considerată o adevărată minune, așa cum subliniază reprezentanții Salvamont Prahova.

This entry was posted in Stiri and tagged .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *