Săcele planifică construcția unui refugiu pentru urși cu fonduri europene, estimat la 15 milioane de lei

Primăria Municipiului Săcele intenționează să dezvolte un sanctuar dedicat urșilor, devenind astfel a treia localitate din județul Brașov care adoptă o astfel de inițiativă. Necesitatea unui asemenea proiect a fost subliniată în urma consultărilor cu specialiștii de la Regia Publică Locală a Pădurilor Săcele.

„Existența unui refugiu pentru urșii care se aventurează în zona urbană este esențială, având în vedere lipsa alternativelor pentru relocarea acestora. În cursul anului precedent, am relocat nouă urși, iar alți câțiva s-au retras odată cu sosirea iernii. Recent, observăm din nou prezența urșilor în oraș, unul fiind zărit chiar lângă spital. Soluționarea acestei situații necesită construirea unui astfel de refugiu.

Propus să se întindă pe o suprafață de circa 100 de hectare, proiectul presupune o investiție inițială de 15 milioane de lei și va fi amplasat într-o zonă forestieră a municipiului Săcele, departe de traseele turistice obișnuite. Documentația proiectului este prevăzută a fi elaborată în cursul acestui an.

Având în vedere costurile semnificative, planificăm să solicităm finanțare europeană în 2025 prin Programul Operațional Infrastructura Mare”, a declarat Virgil Popa, edilul orașului Săcele.

Sanctuarul propus va include diferite zone special amenajate, precum un spațiu de carantină, zone separate pentru masculi, pentru pui, precum și pentru femelele cu pui, asigurând astfel gestionarea adecvată a diferitelor nevoi ale urșilor adăpostiți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *