Renovare majoră pentru Poarta Șchei din Brașov

Poarta Șchei, un simbol istoric al Brașovului și singura poartă rămasă intactă din vechile fortificații ale orașului, va fi supusă unui amplu proces de restaurare. Primăria Brașov a alocat suma de 162.652,10 lei fără TVA (aproximativ 193.555 lei cu TVA) pentru lucrările de renovare, care sunt estimate să dureze aproximativ cinci săptămâni.

Lucrările prevăd mai multe etape esențiale pentru conservarea acestui monument istoric: verificarea și consolidarea tencuielilor, îndepărtarea vechilor straturi de vopsea, refacerea tinciului pe întreaga suprafață a fațadelor și aplicarea unei noi zugrăveli. Cromatica va fi decisă de proiectant în colaborare cu Direcția de Cultură Județeană Brașov, asigurându-se astfel respectul față de valorile estetice și istorice ale construcției.

În plus, vor fi efectuate reparații la acoperiș și la sistemele de colectare a apelor pluviale, precum și la elementele de tâmplărie și metalice ale porții. Aceasta din urmă, un arc de triumf neoclasic cu trei deschideri inaugurat în 1817 după vizita împăratului Francisc I, reprezintă un punct de referință cultural și turistic pentru oraș.

Reabilitarea Poartei Șchei este un pas important în conservarea patrimoniului cultural al Brașovului, facilitând continuarea tradiției orașului ca destinație de top pentru vizitatori din întreaga lume. Această inițiativă subliniază angajamentul autorităților locale de a menține și valorifica istoria și arhitectura unică a orașului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *