Managementul departamentului de productie si aprovizionare

Pentru a satisface cererea in mod eficient, orice companie trebuie sa realizeze o estimare a cererii, dupa care trebuie sa planifice productia astfel incat sa satisfaca cererea estimata. Realizarea unui plan de productie este o sarcina complexa, dar rezultatul final ofera raspunsul la doua intrebari simple:

  1. Ce cantitate din fiecare sortiment trebuie produsa si cand?
  2. Ce cantitate de materie prima trebuie comandata pentru a produce cantitatea dorita si cand?

Dezvoltarea unui plan de productie bun reprezinta doar prima parte a satisfacerii clientilor, compania trebuie sa fie capabila sa execute planul si sa il ajusteze atunci cand cererea nu corespunde estimarilor. Sistemul ERP este ideal pentru dezvoltarea si executarea planului de productie pentru ca integreaza toate deptartamentele implicate in productie.

Managementul departamentului de productie si aprovizionare este impartit in cinci mari componente:

1. Sursa

Companiile trebuie sa isi aleaga furnizorii pentru a se aproviziona cu produsele si serviciile necesare pentru a creea produsul sau serviciul propriu. Astfel, managerii lantului de aprovizionare trebuie sa stabileasca procesele de plata, livrare si de stabilire al costului impreuna cu furnizorii si de a creea metrici necesare pentru monitorizarea si imbunatatirea relatiilor. Apoi managerii pot pune la punct procese pentru managementul inventarului de bunuri si servicii, inclusiv receptia si verificareatranspoartelor, transferarea acestora catre facilitatile de prelucrare si autorizarea platilor catre furnizori.

2. Productia

Pasul prelucrarii. Managerii lantului de aprovizionare trebuie sa planifice activitatile necesare pentru productie, testare, impachetare si pregatirea pentru livrare. Aceasta este portiunea ce-a mai intens monitorizata, aici companiile pot monitoriza nivelurile de calitate, capacitatea de productie si productivitatea fortei de munca.

3. Livrarea

Partea pe care managerii o numesc logistica, este partea in care companiile coordoneaza receptia comenzilor de la clienti, dezvoltarea retelei de depozite, alegerea caii de livrare catre client si stabilirea caii de receptie a platii.

4. Planul

Reprezinta partea strategica a managementului in productie si aprovizionare. O mare parte a planificarii managementului in productie si aprovizionare este stabilirea unui set de metrici pentru monitorizarea lantului de aprovizionare astfel incat acesta sa fie eficient, ieftin si de inalta calitate.

5. Retur

Aceasta parte poate fi problematica pentru multe companii. Managerii departamentului de productie si aprovizionare trebuie sa puna la punct o retea flexibila si apta pentru a primii produse defecte inapoi de la clienti si pentru a oferii suport tehnic pentru clientii care au probleme cu produsele livrate.


Software-ul pentru managementul departamentului de productie si aprovizionare este probabil cea mai divizata componenta a unei solutii ERP complete. Fiecare din cele 5 mari componente ale managementului productiei si aprovizionarii prezentate mai sus sunt compuse din zeci de operatii specifice, multe din ele avand o componenta software proprie. Unii producatori de software ERP au inglobat multe din aceste componente intr-un singur pachet, dar nimeni nu a reusit sa ofere o solutie potrivita pentru orice companie.

De exemplu, multe companii au nevoie sa poata urmarii progresul cererii, aprovizionarii, productiei si distributiei. Au de asemenea nevoie sa poata impartasii informatie cu partenerii din lantul de aprovizionare din ce in ce mai mult. Chiar daca marii producatori de software ERP pot indeplinii multe din aceste cerinte, multe companii decid sa caute ce-a mai buna solutie potrivita specificului lor, chiar daca un anumit nivel de integrare este inevitabil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *