Lansarea hărții interactive pentru încărcarea vehiculelor electrice de către Ministerul Energiei: “Un pas important pentru utilizatorii de vehicule electrice!”

Ministerul Energiei a introdus recent o hartă interactivă ce marchează stațiile de încărcare pentru vehicule electrice, disponibilă pe platforma online a ministerului. Această inițiativă, prezentată de ministrul Sebastian Burduja într-o conferință de presă la Târgoviște, vizează simplificarea experienței proprietarilor de mașini electrice.

Colaborând strâns cu operatorii din sectorul privat, Asociația Națională de Mobilitate Electrică, precum și diverse asociații locale și județene, Ministerul Energiei a consolidat și a oferit public această resursă esențială. Scopul este de a crea un punct centralizat de acces pentru informațiile despre punctele de încărcare, evitând astfel nevoia de a descărca multiple aplicații pentru a găsi o stație disponibilă.

“Am analizat nevoile utilizatorului de mașini electrice din România, care aspiră să se deplaseze eficient între diferite locații fără temerea de a rămâne fără energie. Scopul nostru este de a oferi o soluție unică și integrată, precum și de a implementa tehnologii IoT care să permită monitorizarea în timp real a disponibilității stațiilor de încărcare”, a explicat Burduja.

Potrivit ministrului, această inițiativă răspunde obiectivului european de a crește numărul vehiculelor electrice la 75 de milioane până în 2030 și de a asigura o rețea densă de stații de încărcare rapidă.

România se mândrește cu un număr în creștere de mașini electrice, 42.000 fiind în circulație și o creștere anuală de 35% în numărul de înmatriculări. Ministerul încurajează comunitatea să participe activ prin trimiterea informațiilor despre noi stații de încărcare, pentru a completa harta cât mai eficient.

Ministrul a subliniat importanța adaptării operatorilor la acest sistem unitar, pentru a simplifica accesul la încărcare pentru toți utilizatorii. În caz contrar, ar putea fi luat în considerare modelul Portugaliei, unde este obligatoriu ca toate stațiile de încărcare să fie înregistrate într-o aplicație unică guvernamentală, cu un sistem unic de plată.

“Preferăm ca piața să se autoreguleze, dar suntem pregătiți să intervenim dacă este necesar, pentru a asigura cele mai bune condiții pentru cetățenii noștri”, a concluzionat Burduja.

De menționat, din partea editorială: pentru posesorii de mașini electrice care vor să vadă unde pot alimenta cât sunt pe drum, există în acest moment câteva siteuri și aplicații utile pentru a vedea unde aveți o stație de încărcare rapidă (sau lentă) în drumul vostru. Cea mai populară în acest moment este Plugshare, unde sunt puse bună parte din stațiile de încărcare din România.

Însă fiecare operatori de stații are și în aplicația lor toate locațiile pe care le au și tarifele de plată (plus sisteme pentru plata cu cardul online). Cea mai populară și veche aplicație de cea de la Renovatio (care au fost recent achiziționați de OMV Petrom, aplicația se numește e-Charge), dar sunt multiple alte aplicații precum EVGo, Plugpoint, ELMotion, EVSpots, ELDrive, EVPoint sau Lektriko.

Evident, o unificare pentru plata rapidă cu cardul ar fi benefică și e de apreciat ceea ce încearcă să facă ministerul Energiei, dar rămâne de văzut dacă harta lor este corectată măcar o dată pe săptămână cu noile locații. Un alt lucru util ar fi statusul stației de încărcare, pentru a vedea dacă stația e folosibilă, pentru că sunt multe momente în care anumite stații nu funcționează corespunzător.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *