Inițiativă pentru crearea unui centru de reabilitare pentru urși pe 1,85 hectare în Valea Timișului, Brașov

Un proiect inovator destinat salvării și reabilitării urșilor va fi implementat în regiunea Brașovului, mai precis în zona administrată de Regia Pădurilor Kronstadt.

Acest centru avansat face parte dintr-o inițiativă națională a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, care colaborează strâns cu Regia Locală a Pădurilor Kronstadt R.A., Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” și Regia Națională a Pădurilor – Romsilva pentru a aborda problema populației de urși din țară.

Implementarea centrului presupune realocarea unei părți din fondul forestier. În acest sens, un proiect de decizie care prevede defrișarea temporară a 1,8540 hectare din pădurea publică a municipiului Brașov, situată în unitatea de producție/protecție III Postăvarul, va fi discutat în cadrul următoarei ședințe a Consiliului Local.

Conform legislației în vigoare, orice ocupare temporară a unui teren forestier mai mare de un hectar necesită aprobarea autorității centrale de silvicultură, avizul Gărzii Forestiere Brașov, și consimțământul proprietarului terenului.

Noul centru de reabilitare, amplasat între Timișul de Sus și Predeal în Valea Timișului, va ocupa o suprafață de 61,18 hectare și va fi dotat cu facilități special concepute pentru îngrijirea a aproximativ 60 de urși. Aceasta va include spații dedicate pentru puii de urs, ursoaice cu pui, și masculi adulți care prezintă un comportament problematic și care nu pot fi reintegrați în habitatul natural.

Cu o valoare estimată a investiției de 1,9 milioane de euro, autorizația de construcție pentru acest proiect a fost eliberată de către autoritățile locale din Brașov în iunie 2023.

Sistemul de hrănire al urșilor din cadrul centrului va include dispozitive speciale controlabile de la distanță (furnale), pentru a asigura o gestionare eficientă și sigură a alimentației acestora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *