Mierea Manuka este tot mai răspândita și tot mai utilizata astăzi. O fi vorba doar de marketing sau chiar are niște efecte foarte benefice?
Mierea de Manuka vine din îndepărtata Noua Zeelanda, singurul loc din lume unde creste arborele de Manuka.
Ce face arborele de Manuka așa deosebit?
Polenul și nectarul florilor de Manuka sunt singurele din lume care conțin metilglioxal, un compus cu efect antibacterian, antiinflamator și imunomodulator.
Numeroase studii clinice au demonstrat acest efect deosebit al MGO (metilglioxal) si odata cu aceste studii a inceput dorinta oamenilor de pe tot globul de a consuma miere de Manuka.
Indicatiile mierii de Manuka sunt multe: de la raceli si infectii, la stimularea imunitatii pana la o actiune de distrugere a Helicobacter Pylori si diverse forme de dermatite
Poate încă te întrebi de ce e atât de scumpă Mierea de Manuka? Efectul este pe măsura?
Prețul acestei mieri nu este mic dar el poate fi explicat din mai multe motive:
- Unicitatea mierii și faptul că se recoltează doar în Noua Zeelanda, producția fiind limitată cantitativ. Modul de obtinere al mierii este identic cu cel pe care il cunoastem: albinele culeg nectarul florilor, il trasnforma in miere si il depoziteaza in faguri. Dar cantitatea obtinuta nu este foarte mare.
- Cu cât factorul MGO este mai concentrat, cu atât mierea este mai rară și implicit mai scumpa. Pretul mierii difera in functie de concentratia de factor antibiotic, in general referinta fiin MGO.
- Costurile de transport din Noua Zeelanda până aici. Mierea Manuka vine de departe, ceea ce face ca sa existe un cost de transport semnificativ care se adauga la pretul produsului influentat
de primii 2 factori.