Brașov, în top 5 județe românești pentru PIB per capita, depășind pragul de 60.000 de lei pe locuitor

Acum două decenii, Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor al României, ajustat după paritatea puterii de cumpărare (PPC), se ridica doar la 26% din media Uniunii Europene. Astăzi, acest indicator a crescut impresionant, atingând 76%, nivel comparabil cu Ungaria și superior Greciei (67%), precum și altor state precum Letonia, Croația, Slovacia, Serbia și Bulgaria. Cu toate acestea, o analiză detaliată la nivel județean dezvăluie disparități semnificative.

Capitala României domină clasamentul, cu un PIB care atinge peste 260% din media UE ajustată la PPC, ceea ce o situează cu mult peste media. La polul opus, Vasluiul reprezintă județul cu cel mai scăzut nivel de prosperitate, fiind aproape de 7 ori mai “sărac” decât Bucureștiul, potrivit unui studiu realizat de experți români și prezentat de HotNews.

Desigur, Bucureștiul ocupă primul loc în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor, urmat îndeaproape de Cluj. De remarcat este progresul remarcabil al Clujului, care, de-a lungul ultimilor 20 de ani, a avansat considerabil, depășind alte regiuni care anterior îl precedau.

Din punct de vedere istoric, acum 20 de ani, Clujul se situa pe locul cinci la nivel național, după București, Ilfov, Constanța și Brașov. Însă, în 2010, a reușit să surclaseze Brașovul, urcând pe poziția a patra și, mai recent, a trecut și de Ilfov, poziționându-se imediat în urma Capitalei.

În prezent, Brașovul ocupă locul al cincilea la nivel național cu un PIB per capita de 60.891,45 lei, în timp ce Clujul a atins 83.000 de lei per capita. Brașovul nu figurează în primele zece județe în ceea ce privește creșterea PIB, fiind precedat de Timișoara cu 71.842,4 lei per capita și Ilfov cu 73.639,47 lei per capita.

Covasna, Galați, Vrancea și Bacău au înregistrat cele mai lente rate de creștere, în timp ce Cluj, București, Sălaj și Timiș s-au distins prin dinamismul economic.

Studiul subliniază, de asemenea, un nivel înalt de responsabilitate fiscală în județe precum Timiș, Constanța, Cluj, Prahova, Brașov, Bihor și Iași, reflectând un management economic și fiscal prudent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *