A13 Brașov – Bacău – firma care va realiza studiul de fezabilitate va fi aflată pe 12 Aprilie 2024

CNAIR va selecta în aprilie compania responsabilă pentru elaborarea studiului de fezabilitate destinat proiectului Autostrăzii A13 Brașov-Bacău, conform declarațiilor directorului Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol, după o discuție cu ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea.

Înaintea acestor declarații, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, promitea că alegerea firmei de proiectare va avea loc într-un interval scurt de timp, iar termenul preconizat de CNAIR pentru această selecție era 12 aprilie 2024.

“Suntem în etapa finală de evaluare a ofertelor pentru contractul legat de finalizarea Studiului de Fezabilitate pentru secțiunea Brașov-Bacău. Anticipez că în aprilie vom avea o concluzie în ceea ce privește procedura de licitație”, a comunicat Cristian Pistol.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, sublinia importanța acestui proiect și menționa dificultățile întâmpinate în procesul de licitație, dar și în demersurile necesare pentru obținerea avizelor de mediu, date fiind zonele protejate prin care ar trece autostrada.

CNAIR a anunțat în mai 2023 că trei companii au depus oferte pentru finalizarea Studiului de Fezabilitate necesar pentru construcția Autostrăzii A13 Brașov-Bacău. Proiectul, care prevede o autostradă de aproximativ 164 km, le oferă companiilor selectate 24 de luni pentru realizarea studiului.

În contrast cu licitațiile anterioare, al căror cost minim era semnificativ mai mic, ultima licitație a stabilit un preț estimativ între 77 și 91 de milioane de lei, cu un contract ce se întinde pe o perioadă de peste 10 ani. Acesta include, pe lângă elaborarea Studiului de Fezabilitate, și monitorizarea geotehnică și asistență tehnică pe durata proiectării și execuției.

De asemenea, CNAIR a impus ca echipamentele utilizate pentru forajele geotehnice să fie echipate cu sisteme de monitorizare accesibile în timp real.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *