Parteneriat între Statul Român și Rompetrol pentru construirea unui nou parc fotovoltaic

Midia Green Energy, companie deținută parțial de Statul Român prin Ministerul Energiei cu o participație de 56,58% și KMG International, grupul care deține Rompetrol, cu o participație de 43,42%, se pregătește pentru o nouă investiție majoră în energie regenerabilă. Aceasta implică dezvoltarea unui parc fotovoltaic de 3,7 MW pe un teren de aproximativ 4 hectare în comuna Gornet, județul Prahova, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Acesta va urma după succesul primului proiect comun care a constat în inaugurarea unei unități solare de 3 MW în Năvodari în 2022, localizată pe teritoriul industrial al Midia. Noua investiție, evaluată la aproape 13 milioane de lei plus TVA, exclude costurile de conectare la rețeaua electrică. Midia Green Energy își propune să finalizeze construcția și punerea în funcțiune a parcului fotovoltaic într-un interval de maximum 4 luni de la semnarea contractului.

Deoarece spațiul disponibil în Dobrogea pentru noi capacități de energie regenerabilă este limitat, Midia Green Energy intenționează să își direcționeze viitoarele investiții către alte regiuni, având în plan dezvoltarea de parcuri fotovoltaice cu puteri instalate de până la 20 MW.

Până în 2021, când opera sub numele de Uzina Termoelectrică Midia, compania furniza energie termică pentru încălzirea centralizată a orașului Năvodari. După transferul activelor și operațiunilor sale către Rompetrol Energy, a fost pusă baza pentru un proiect de construcție a unei noi centrale în cogenerare, cu o capacitate electrică de 80 MW.

Proiectul centrului de cogenerare la Midia, demarat în mai 2021 cu o estimare inițială a costurilor de peste 164 milioane de dolari, a suferit mai multe amânări. Recent, Rompetrol a comunicat că finalizarea centralei este așteptată în al doilea trimestru al anului.

Rompetrol Energy este deținută de Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR), unde KMG International are o participație de 80%, iar Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) – o entitate deținută în totalitate de ministerul energiei – deține restul de 20%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *