Fostul președinte al CJ, Aristotel Câncescu, a fost eliberat din arest

Aristotel Câncescu

Curtea de Apel Brașov a eliberat pe Aristotel Căncescu după ce magistrații au cerut clarificări suplimentare de la CJUE cu privire la supremația dreptului european și deciziile CCR. Fostul președinte al Consiliului Județean Brașov a fost pus în libertate imediat, printr-o hotărâre definitivă pronunțată la 27 februarie 2023.

Motivul eliberării sale este faptul că instanța brașoveană a avut unele întrebări legate de supremația dreptului european și deciziile Curții Constituționale din România referitoare la prescripția faptelor, motiv pentru care a adresat trei întrebări către Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

În trecut, Aristotel Căncescu și Radu Petru Ispas, care erau administratori publici în județul Brașov la momentul comiterii faptelor, au obținut avantaje pentru firmele Gotic și Ramb Sistem și pentru persoanele care le administrau, utilizându-și pozițiile publice.

Fostul președinte al Consiliului Județean Brașov a fost închis în Penitenciarul Codlea din 1 februarie 2022, după ce sentința dată de Tribunalul Brașov în aprilie 2020 a devenit definitivă. În 22 noiembrie 2022, Aristotel Căncescu a cerut să îi fie suspendată pedeapsa, dar cererea sa a fost respinsă, iar apoi admisă pe 31 ianuarie 2023.

Pe baza articolului 267 din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene (TFUE), judecătorii au acceptat cererea Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov și au trimis trei întrebări preliminare către Curtea de Justiție a Uniunii Europene referitoare la prescripția răspunderii penale.

Până când vor primi răspunsuri de la instanța continentală, Aristotel Căncescu va rămâne în libertate. La momentul deciziei Curții de Apel Brașov, fostul lider liberal al județului executa o pedeapsă de 7 ani și 10 luni pentru corupție.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *