Controverse privind aprovizionarea Ikea cu lemn din pădurile naturale românești

Stiri pentru Brașoveni

ONG-uri de mediu acuză Ikea că folosește lemn din ultimele păduri naturale ale Carpaților românești, inclusiv din arii protejate, pentru producerea mobilierului vândut în 13 țări europene. Conform Greenpeace, acest demers contravine angajamentelor de sustenabilitate ale companiei și amenință biodiversitatea acestor habitat.

Carpații, recunoscuți pentru biodiversitatea lor remarcabilă, găzduiesc specii precum ursul brun, lupul, râsul și capra neagră. Cu toate acestea, doar 2,4% din aceste păduri sunt protejate eficient, restul fiind vulnerabile la exploatare datorită clasificărilor insuficiente de către autorități.

Ciprian Gălușcă de la Greenpeace CEE subliniază că descoperirile organizației includ numeroși furnizori ai Ikea care utilizează lemn de peste 140 de ani din aceste păduri. Acesta critică atât autoritățile române pentru lipsa de recunoaștere și protecție a pădurilor, cât și pe Ikea pentru nerespectarea promisiunilor de sustenabilitate față de clienți.

Problema centrală este necesitatea unei protecții mai stricte conform strategiilor UE pentru biodiversitate, ce ar trebui să garanteze conservarea acestor ecosisteme unice. Dezbaterile continuă în contextul unui apel global pentru mai multă responsabilitate corporativă și guvernamentală în gestionarea resurselor naturale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *