Cinci buletine de vot pentru fiecare alegător: Președintele AEP explică modul de votare din 9 iunie

Stiri pentru Brașoveni

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a detaliat marți cum se va desfășura votul în ziua de duminică, 9 iunie. Fiecare alegător va primi cinci buletine de vot, o ștampilă și o tușieră.

„Cetățenii din România care vor să își exercite dreptul de vot la alegerile locale trebuie să voteze doar la secțiile de votare unde sunt arondați, conform domiciliului sau reședinței stabilite cu cel puțin două luni înainte de alegeri. Aceștia vor prezenta documentul de identitate și vor primi de la președintele biroului electoral un set de cinci buletine de vot,” a explicat Toni Greblă.

Cele cinci buletine de vot sunt destinate pentru: alegerea reprezentanților României în Parlamentul European, consilierilor locali, consilierilor județeni, primarului și președintelui Consiliului Județean.

„După primirea buletinelor, alegătorii vor intra în cabina de vot, unde își vor exercita dreptul de vot aplicând câte o ștampilă pe fiecare din cele cinci buletine. În premieră, vor avea la dispoziție și o tușieră, pentru a reîmprospăta ștampila în cazul în care aceasta nu mai este clar vizibilă după utilizarea repetată,” a adăugat președintele AEP.

După ieșirea din cabină, alegătorii vor împături buletinele de vot astfel încât ștampila de control să fie vizibilă la exterior și vor introduce fiecare buletin în urnele corespunzătoare.

„Alegătorii vor preda apoi ștampila președintelui secției de votare și vor putea părăsi secția,” a precizat Greblă.

Fiecare secție de votare va dispune de o urnă specială sau mobilă pentru cei care nu se pot deplasa.

„Cetățenii care nu pot fi transportați sau au dificultăți majore în a ajunge la secția de votare trebuie să depună un set de documente la biroul electoral de circumscripție locală pentru a solicita urna mobilă. Această solicitare poate fi depusă și în ziua alegerilor, până la ora 14:00, pentru a permite echipei secției de votare să se deplaseze și să revină înainte de ora 22:00,” a explicat Greblă.

În situații excepționale, președintele secției de votare poate prelungi ora de votare până la 23:59 pentru cei care sunt deja în secție sau în preajmă, așteptând să voteze.

Secțiile de votare se vor deschide la ora 7:00.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *