Brașovul înregistrează o rată scăzută a tuberculozei în context național în creștere

Institutul „Marius Nasta” a raportat că, în anul 2023, rata incidenței tuberculozei a ajuns la 48 de cazuri la suta de mii de locuitori, cu un total de 9.572 de cazuri, incluzând 429 de cazuri în rândul copiilor. Aceasta marchează o creștere față de anii anteriori, subliniind o tendință ascendentă a incidenței acestei boli în România.

Cu toate acestea, județul Brașov se numără printre regiunile cu cea mai redusă incidență a tuberculozei, având mai puțin de 30 de cazuri la suta de mii de locuitori, plasându-se astfel la extremitatea inferioară a clasamentului național în ceea ce privește răspândirea tuberculozei.

Județele Dolj, Teleorman, Giurgiu, Brăila și Botoșani au fost identificate ca având cele mai ridicate rate ale incidenței, depășind pragul de 75 de cazuri la suta de mii de locuitori. În contrast, județele Covasna, Bistrița-Năsăud, Alba, Sălaj, alături de Brașov, prezintă cele mai scăzute rate ale incidenței.

Specialiștii subliniază mai mulți factori de risc asociați cu creșterea tuberculozei în rândul copiilor, inclusiv expunerea la adulții infectați, accesul limitat la serviciile de sănătate, un sistem imunitar imatur sau slăbit și condițiile de viață și stresul socio-economic.

Reprezentantul Biroului OMS în România, Caroline Clarinval, a evidențiat necesitatea unui efort comun între medici, instituțiile de sănătate și organizațiile internaționale pentru a depista și trata tuberculoza în stadii incipiente. Totodată, a fost semnalată necesitatea cercetărilor suplimentare pentru a înțelege pe deplin motivele creșterii ratei incidenței tuberculozei la nivel național, în lumina impactului diagnosticărilor întârziate din 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *